Lars Höijertz har sett att lagen tolkas olika, beroende på om etnicitet.
Kiruna

"Dom samiska rättigheterna undergrävs"

Muonio koncessionssameby borde erhålla status av skogs sameby. Det anser partiet samerna som under kongressen i Kiruna i helgen beslutade att partiets ledamöter i sametinget ska ta upp frågan med regeringen via sametinget.

Partiet samerna vill också att lagen som tvingar koncessionsinnehavare att mot sin vilja påtvingas skötesrenar ska upphävas.

Lagen tillkom efter att länsstyrelsen i Norrbotten förlorade i domstol med sin tolkning av rennäringslagen. Länsstyrelsen vände sig då till regeringen, som beslutade om tvånget.

Undergräver rättigheter
Lars Höijertz, tidigare domare i läns- och kammarrätten säger att just den lagen är ett typexempel på hur man genom lagändringar undergräver dom samiska rättigheterna.

– De senaste 20 åren har det skett en svängning, det gäller inte bara samer det gäller andra också, till att myndigheter alltid har rätt, säger Lars Höijertz.

Muonio kan knäckas
Som ett typexempel tar han upp reglerna i koncessionssamebyarna där renskötarna tvingas ta emot skötesrenar.

– Fortfarande har vi ju Muonio som jag förstår där koncessionshavarna fortfarande har makten, syftet är väl på sikt att också knäcka Muonio så att det blir till namnet en koncenssionssameby med vissa markägare då som bestämmande och en same som vasall, det är tyvärr dit vi kan komma, säger Lars Höijertz.

Kristina Nutti
kristina.nutti@sr.se 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista