Jämtland

Samebyar i samarbetsprojekt

I Jämtland har kommunerna startat ett samarbetsprojekt för att ta reda på var man kan tänka sig vindkraftsutbyggnad. Och kommunerna har redan från första början tagit med samebyarna i det här arbetet.

Istället för att genom remisser tycka till efteråt så ska samebyarna alltså vara med från början när kommunerna gör sina översiktsplaner.

Det är i dom planerna som kommunerna föreslår områden som är lämpliga för vindkraftsetablering, och det görs efter det att samebyarna fått peka ut känsliga områden för rennäringen.

– Det är väldigt bra att få det här underlaget så att vi inte kommer med dumma förslag i onödan, säger Harry Westermark, planarkitekt i Åre kommun och ledare för samarbetsprojektet.

Studieresa
För att skaffa sig mer kunskap så ska företrädare för kommuner och samebyar till veckan göra en studieresa till Skottland, där man ska besöka en stor vindkraftspark och höra hur folk där ser på saken. 

Fyra samebyar är med i processen, Handölsdalen, Kall, Jingevaerie och Jovnevaerie - och Rickard Åström från Handölsdalen tycker det är bra att vara med i ett tidigt skede.

– Det är ju bra att de har bjudit in oss och att vi får delta, vi har ju fått säga vårat och det återstår ju att se om det vi säger och våra åsikter har nåt värde, säger han.

”Måste vara lyhörd”
Betydelsen av en vindkraftsetablering ska vägas mot andra intressen, och här är vissa områden dessutom märkta som riksintresse för bland annat rennäring, friluftsliv och naturvård.

Sametinget ansvarar för rennäringens riksintresseområden och näringshandläggaren Ragnhild Svonni menar att samebyarnas åsikter måste beaktas när det gäller vindkraften.

– Man måste vara väldigt lyhörd kring vilka områden som samebyarna anser är lämpliga och inte, det finns ju en stor oro bland samebyarna när man vet så lite om de direkta konsekvenserna, säger Ragnhild Svonni.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista