Kiruna

Mattarahkkas nya ägare vill få ordning på ekonomin

Få ordning på ekonomin - det är Mattarahkka ekonomiska förenings första mål efter att man fått köpa slöjdhuset utanför Kiruna.

Mattarahkka ekonomiska förening är numera ägare av slöjdhuset intill väg E10 strax utanför Kiruna. Huset uppfördes med hjälp av statliga medel i början av nittitalet och har sen dess varit i Kiruna kommuns ägo, med Mattarahkka som hyresgäst.

Då när huset uppfördes sades också att slöjdföreningen Mattarahkka med tiden skulle få ta över ägandet - och nu är det gjort. Kommunen har sålt det för en symbolisk summa på 260 000 kronor.

Ordning på ekonomin
Föreningens ordförande Mats Thyni säger att det första som gäller nu är att få ordning på ekonomin.

Över sommaren kommer slöjdhuset drivas som hittills, det vill säga utgöra lokaler för sameslöjdare och ha öppet slöjdförsäljning.

Men i dagsläget räcker intäkterna inte ens till dom fasta kostnaderna och det måste förändras, säger Thyni som inte vill ställa upp för en bandad intervju.

Utveckla verksamheten
Tidigare har det funnits tankar om att utöka verksamheten bland annat med övernattningsstugor för turister - något som kritiserats bland annat av Gabna sameby som befarat störningar på renskötseln.

Men Mats Thyni säger att föreningen inte har såna planer längre - istället menar han att det handlar om att utveckla den befintliga verksamheten med huvudinriktning på slöjden. Exakt vilka förändringar det handlar om kommer Mattarahkka att presentera först till hösten.

Thomas Sarri
thomas.sarri@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista