Jokkmokk

Inspirerande träff i mathantverk

Eldrimner, det Nationella resurscentrat för småskalig mathantverk i Sverige, vill få fler glesbygdsmänniskor att börja med småskaligt mathantverk. Därför anordnar de inspirationsträffar på olika håll i Sverige. Den här gången besökte man Jokkmokk.
– Vi tycker att det finns så stora möjligheter i det här med mathantverket, säger verksamhetsledaren Bodil Cornell.

Sedan Eldrimner blev ett nationellt resurscentrum 2005 har man anordnat inspirationsträffar i hela landet, men de anordnar även inspirationsdagar där de mer kan koncentrera sig för ett specifikt område som kött och chark,

Till hösten anordnas en femveckors matverkskurs för nystartare med olika inriktningar men även mer kunskaper om sitt företag.

Hoppas på fler företag
Bodil Cornell säger att tidigare har cirka fem till tio företag per år startat men det är svårt att överblicka det efter att man blev ett nationellt resurscentrum men hon hoppas att något företag ska starta upp efter inspirationsträffen i Jokkmokk.

Greta Huuva från Jokkmokk som var en av cirka 15 deltagare på träffen i Jokkmokk. Hon berättar att när hon hade en getfarm i Jokkmokk på 1970 och 80 talet var i hon i kontakt med Eldrimner som då var ett resurscentrum för Jämtland, men jobbade mot getfarmare i andra delar av landet och fick mycket hjälp av dem med bland annat hur man ystade.

Vill ha fler kurser i norr
Greta Huuva tycker att fler skulle upptäcka Eldrimner som idag är ett nationellt resurscenter för hela landet som får medel från staten för att serva folk i landet, även oss här i norr, och hon tycker att fler småskaliga mathantverkare borde ta kontakt med Eldrimner.

– Om vi är flera som är på dom så kan vi få också få dom att förlägga kurser här uppe, för annars är dom oftast nere i Jämtland, säger Greta Huuva.

Inspirerande
En annan deltagare på träffen var Helena Länta från Jokkmokk. Hon berättar att hon har varit medveten om att Eldrimner finns till men att hon inte vetat desto mer om dem, men hon tyckte att träffen var inspirerande.

- Det är ju en kick, för att nu håller vi ju på med mer traditionell köttförädling i liten mängd, men nu känns det som att man vill gå ytterligare ett steg, säger Helena Länta.

Kjell Marainen
kjell.marainen@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista