Jokkmokk

Sirges sameby först med alkoholpolicy

Sirges sameby har antagit en alkoholpolicy. Men det beror inte på att man har problem i samebyn, säger vice ordförande Jakob Nygård.

- Det var inte därför att vi har problem i samebyn precis. Samhället kräver sådana här grejer, så vi antog den.
Samtidigt är det en instruktionsbok hur man upptäcker och kan hjälpa, hur man ska göra om man stöter på problem, vem det än kan vara, det kan vara nån annan i samhället som behöver hjälp, eller en kompis, det är inte just inom samebyn.

Unikt i Sirges
Bland samebyar i Sverige som sameradion har varit i kontakt med har ingen ens diskuterat alkoholpolicyfrågan. Man anser att det inte finns något behov att göra det.

Inget behov i Finland och Norge
Bland renbetesdistrikten i Norge och renbeteslagen i Finland som sameradion har varit i kontakt med, säger man också att man inte upplever att det finns behov av en alkoholpolicy eftersom det inte finns alkoholproblem bland rennärings-idkare.

Vieno Länsman, ordförande för Galdo oaivvi renbeteslag i Finland, säger att hon inte kan tala för andra renbeteslag men att hon tror att nuförtiden är människorna mer upplysta och behöver inte använda alkohol i samband med sitt arbete, och därför har alkoholanvändandet minskat.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista