Samiskan ökar i användande

Andelen samer i Sverige som pratar samiska ökar. För drygt 10 år sedan så var det mindre än hälften som sade sig prata samiska i Sverige.

Nu, enligt en opinionsundersökning som SR Sameradion och SVT Sápmi gjort, så säger mer än hälften att dom pratar samiska.

Ökar
Andelen samer som pratar samiska i Sverige ökar. I undersökningen som gjordes låg sametingets röstlängd som underlag. 422 personer ingick i undersökningen, varav 315 svarade.

Mer än hälften av dom svarade att dom pratar samiska.

Det är jämnt fördelat mellan könen och genomsnittsåldern på dom tillfrågade är 51 år.

10 år sedan sist
Senast det gjordes en liknande undersökning var för 10 år sedan. Då svarade mindre än hälften att dom pratade samiska. Även om det är en marginell skillnad så är det ändå mot det positivare slaget, säger Elli-Sivi Näkkäläjärvi-Utsi på Sametinget.

Hon tror att språklagen har haft en positiv betydelse. Men det viktigaste för språkets utveckling är ändå att det används i hemmen, menar hon.

- Det är det som ger grunderna i språket, säger Elli-Sivi Näkkäläjärvi-Utsi på Sametinget.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista