Värmland

Länsstyrelse vill ha vargjakt nu

Börja jaga varg så fort som möjligt. Det tycker länsstyrelsen i Värmland i sitt remissvar på rovdjursutredningen. Länets rovdjursansvarige, Lars Furuholm, är drastisk i sin profetia om vad som skulle hända om det skulle dröja för länge innan beslut fattas.
-Det skulle bli ett blodbad att ta bort tio föryngringar, alltså ett 100-tal djur, säger han till TT.

Utredningen som presenterades i december föreslår jakt på varg i syfte att ligga på maximalt 20 föryngringar, alltså 20 kullar.

-Vi är säkert där redan nu och väntar vi ytterligare innan vi börjar reglera vargstammen är frågan hur vi ska göra.

-I sämsta fall träder ett beslut i kraft först 2010 och då har man haft tre föryngringar under tiden och då måste man alltså sänka antalet med ett 100-tal djur, säger Furuholm.

Länsstyrelsen i Värmland förslår i stället ett slags moratorium eller tillfälligt beslut så att man kan börja jakten så fort som möjligt och anpassa sig till de nya reglerna.

-Om vi ska ha varg kvar och ha acceptans för det, så måste vi ha koll på läget, säger Lars Furuholm.

I stället för utredarens förslag om max 20 föryngringar under tre år vill länsstyrelsen dessutom att gränsen går vid mer flexibla 25-30 kullar under fem år.

-Då har man ett större intervall att spela med, säger Furuholm.

Länsstyrelsen i Värmland poängterar vikten med att riksdagen tillsammans med folketinget i Norge så fort som möjligt fastställer ett tak för den gemensamma vargstammens storlek i Skandinavien. (TT)

Thomas Sarri
thomas.sarri@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista