Lannavaara

Lannavaara sameskola för dyr anser sameskolstyrelsen

Lannavaara sameskola kostar för mycket pengar att driva. Det anser sameskolstyrelsen som därför beslutat att lägga ner skolan.

Sameskolan i Lannavaara har funnits i över 60 år. Men nu är det slut. Sameskolstyrelsen tycker att skolan är för kostsam att driva.

- Vi kan inte garantera kvalitet för dom eleverna, så därför så har vi fattat ett enigt beslut att lägga ner från och med hösten 2008, säger sameskolstyrelsens ordförande Monica Harr Sandström.

De barn som skulle gått i samskolan i Lannavaara till hösten kommer nu att erbjudas skjuts till Karesuando sameskola.

- Vi tror på den här skolformen, att det är bra för barnen att få det samiska perspektivet och undervisning på samiska som man inte kan erbjuda i den svenska grundskolan, säger Harr Sandström.

För få elever
Enligt sameskolsstyrelsen är elevunderlaget de kommande åren för tunt för att det ska gå att hålla igång skolan. Med få elever som blir det också låga bidrag från staten. Monica Harr Sandström säger att nästa läsår skulle intäkterna vara omkring 600.000 kronor samtidigt som det skulle kosta 2,7 miljoner att hålla i gång verksamheten.

- Så det är ett jättestort underskott som vi skulle göra i Lannavara då.

Har ni fått några reaktioner?

- Naturligtvis, både från föräldrar och lärare, det är inget trevligt besked som vi ger dom, men det är skattemedel och vi har ansvar att förvalta dom på bästa sätt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista