50 miljoner för trådlöst nätverk i fjällen

Arbetet med att få mobilt bredband att fungera i fjällen fortsätter. I maj startade Luleå tekniska universitet ett fortsättningsprojekt med målet att ta fram en affärsmodell för att driva ett trådlöst nätverk i Norrbottens län.

Den som behöver ska också kunna sätta upp ett kommunikationssystem med hjälp av metoderna som projektet har tagit fram.

Maria Udén, forskare på Luleå Tekniska Universitet är projektansvarig och hon säger att tekniken fungerar på basnivå, men att det nu återstår att få en teknik som är tillgänglig jämt.

Företag från hela Europa
Projektet är ett Eu-projekt med 12 inblandade företag varav tre är från Sverige och resten från åtta andra länder i Europa. Budgeten ligger på 50 miljoner kronor och arbetet ska vara färdigt 2011.

Slutmålet är att vem som helst ska kunna ladda ner ett speciell program från internet till sin mobiltelefon. Via programet kan personen sedan till exempel skicka e-post. E-posten färdas vidare via andra personer som har samma program i sina mobiltelefoner, tills e-posten till slut når Internet.

Hittills så har metoden bara använts på försök, och det kommer dröja ett tag till innan vem som helst kan använda det, säger Maria Udén.

Sirges med
Ett av företagen som är inblandade i projektet är Tannak AB där Karin Kuoljok är en av två ägare.

Karin Kuoljok är renskötare i Sirges sameby i Jokkmokkstrakten och för henne betyder tillgång till trådlöst internet att hon kan vara på plats uppe till fjälls utan att tappa den sociala kontakten med samhället. Men det skulle också underlätta renskötseln.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".