Lannavaara

- Vi ger inte upp

Igår beslutade Sameskolstyrelsen att Lannavaara Sameskola ska läggas ner.
Tråkigt för barnen, men en av föräldrarna ger inte upp.

- Man är i ett chocktillstånd, när man i mars inte sade något om ett nedläggande och nu kommer det här beskedet, säger föräldern John Tomas Påve som har 2 barn på Lannavaara Sameskola.

Tänker på småsyskonen
En av lärarna hade haft näsblod hela förra natten, dom äldre barnen på sameskolan i Lannavaara ser oroliga ut medan dom minsta leker i ovisshet.
Daniella Fjällborg och Jovnna Skum berörs inte direkt av nedläggningen, eftersom dom går ut sexan och till hösten börjar dem på grundskolan.
- Lillebror Josef tycker att det är tråkigt, eftersom han tycker om Sameskolan i Lannavaara, säger Jovnna skum.
- Det är väl tråkigt när dom måste byta skola, säger Daniella Fjällborg som också har småsyskon på Sameskolan.

- Vi ger inte upp
Patrik Fjällborg är förälder och anser att det är konstigt att man strax före sommarlovet kommer med ett besked om neddläggning. Han ska nämligen inskola sin pojke till en skola som ska läggas ner.
- Ja vi har ju inget annat val, vi har ingen chans att skola in någon annan stans utan vi får se vad som händer, säger Fjällborg.
John Tomas Påve har 2 barn på Lannavaara Sameskola, han tycker också att det är konstigt med ett nedläggningsbesked innan sommarlovet.
- Barnen blir väl osäkra nu om vart dom ska.
Du har 2 barn på sameskolan, vart ska dom till höstens skolstart?
- Dom ska till Lannavaara, vi har inte gett upp och vi kommer att fortsätta med att få skolan tillbaka, säger John Tomas Påve.

Per-Josef Idivuoma
& Kjell Marainen

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista