Östersund

Ingen självklarhet för Sametinget med tolkning

Sametinget kritiseras för att inte ha ordnat med tolk vid ett seminarium i Östersund i veckan. Under seminariet hölls ett föredrag på nordsamiska - men det tolkades inte till åhörarna - vilket föredragarna själva tycker är dåligt av Sametinget.

Ulla Barruk Sunna är kanslichef på Sametinget i Kiruna och enligt henne så är det inte en självklarhet för Sametinget med tolkning.

- Vi gör inte det vid varje möte. Det finns det inte pengar till. Det görs en bedömning vid varje enskilt tillfälle, syfte, församlin osv, säger Ulla Barruk Sunna.

Ann Kristin Sikku och Ann Kristi Marakatt höll ett anförande på samiska om traditionell kunskap på Sametingets seminarium i Östersund i veckan.

Meddelat i god tid
Men Sametinget hade inte ordnat med en tolk, trots att föredragshållarna meddelat, drygt fyra veckor innan, till kansliet att dom kommer att använda nordsamiska i sin presentation.

Ann Kristin Sikku säger att det är beklagligt.

- Sametinget, som samiskt organ ska väl ordna tolkning när det behövs.

Går att lösa om viljan finns
Nils-Gustav Labba, vid sametingets informationscentrum anser att Sametinget ska sätta upp mål för det samiska språket.

- Om man nu menar allvar med att Sametinget ska vara en myndighet där samiskan är ett levande språk, så måste man ha en målsättning, nämligen att personalen måste kunna behärska samiskan. Man måste vara en tvåspråkig myndighet, säger Nils Gustav Labba vid Sametingets informationscentrum.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista