Kommentar

Städdag på Sametinget - Vem eller vad, hamnar i soptunnan?

Att stänga en offentlig myndighet nästan en hel dag för att ha gemensam städdag - det godtar inte sameradions Thomas Sarri, som här analyserar vad som är dom egentliga orsakerna till att ha städdag idag på Sametinget.

Jag skulle kunna ta att mataffären har stängt för inventering.

Jag skulle kunna acceptera att bensinmacken har stängt för att fylla på bensin i pumparna.

Och jag skulle till och med kunna leva med att systemet har stängt inför midsommarafton.

Men att Sametingets kansli stänger dörren för allmänheten nästan en hel dag - det har jag lite svårt med - och ännu svårare när jag läser orsaken på Sametingets hemsida.

Gemensam städdag, står det. Det är alltså gemensam städdag på Sametingets kansli och därför kan denna statliga och offentliga myndighet inte hålla öppet och ta emot folk.

Vi hade gemensam städdag på barnens dagis och skola för nån vecka sen. Men inte stängde dom skolan för det - nä vi städade på kvällen, föräldrar och lärare - efter skoldagens slut.

En av dom viktigaste uppgifterna för statliga myndigheter, även Sametinget - det är service till allmänheten.

Och man kan ju bara spekulera i vad som är dom egentliga orsakerna till att Sametinget väljer att städa istället för att sköta sitt jobb.

Dom kanske inte har råd med städfirma? Trots att det är avdragsgillt - och demonstrativt visar man här regeringen att man har så lite pengar att personalen måste städa själv.

Eller så är det helt enkelt så att man vill sluta tidigare, så här dagen innan nationaldagen - Idag får ni gå hem när ni har städat klart på era rum, säger chefen.

Fast i och för sig - det kanske inte handlar om att ta fram sopkvast och skyffel - det har ju varit ganska rörigt på kansliet ett tag och nu kanske dom ska städa bort problemen - frågan är bara - Vem som då hamnar i soptunnan?

Kommentar: Thomas Sarri

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista