Sverige

"Låt vargen vandra norrut"

Nästa alla vargar - 90 procent -  finns i några få län i södra  Sverige.
Så kan det inte fortsätta och regeringen måste se till att Naturvårdsverket gör någonting åt det här på en gång, det menar Jägareförbundet.

Gunnar Glöersen är rovdjursexpert på Svenska Jägareförbundet, han säger att vargen måste finnas i hela Sverige.
- Det måste det, för att långsiktigt hindra inavel utan att öka antalet vargar i Sverige.

Naturlig vandring
Gunnar Glöersen säger att vargar har en förmåga att vandra naturligt i 1000-tals kilometer.
- Som vi ser det så ska dom få vandra naturligt, säger Glöersen.
Han menar också att vargar måste finnas i norra sverige, dock inte kontinuerligt, men det kan fungera som en språngbräda söderut.

- Samhället måste bestämma sig
Gunnar Glöersen är medveten om att vargen är ett problem för renskötseln, och tillåta varg i renskötselområdet är en besvärligt frågeställning.
- Samhället måste bestämma sig om vilket som är viktigast, en frisk vargstam eller en vargfri renskötsel, men lösningen är definitivt inte att öka vargantalet söder om renskötselområden, säger Glöersen.
Hur ska man kompensera renskötseln då?
- Om det bestäms att man ska ha föryngrande varg i renskötselområdet så måste det självklart kompenseras väldigt bra, säger Gunnar Glöersen.

Hans Andersson/SR Jämtland

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista