Bärrek

Myggproblem i Dalarna

Myggprojektet i Gästrikland har denna vecka fångat 47 000 myggor på en natt.

Normalt sett fångas omkring 2 000 myggor per natt i fällor i myggrika områden.
Men i Bärrek i södra Gästrikland fångades nära 47 000 myggor på en enda natt i veckan, rapporterar Arbetarbladet och Dagens Nyheter.
-Myggproblemen här liknar ingenting annat, säger myggprojektets ansvarige Jan Lundström till Arbetarbladet.

Vanligt för en hel sommar
Fångsten i Bärrek vid Dalälvens nedre lopp är exceptionell. När Lundström arbetade i ett våtmarksområde utanför Sundsvall fick man 30 000 myggor i fällorna - på en hel sommar.
Trots att de aggressiva stickmyggen tvingar både människor och djur att hålla sig inomhus har länsstyrelsen stoppat besprutning med bekämpningsmedel. Ett yttrande från länsstyrelsen i Gävleborgs län har fått Kemikalieinspektionen att avstyrka användning av bekämpningsmedlet BTI som tidigare år utrotat mygglarver i andra områden i trakten.

”Sommarklädd”
Orsaken är omsorgen om områdets myrar, skriver DN. Men den är en klen tröst för de drabbade.
-Barnen kommer in och gråter när de varit ute, min femåriga flicka rusade in fast hon hade heltäckande kläder och stövlar på sig, säger Marie Cederstrand, som bjudit länsstyrelsens ansvarige chef på kaffe i sin berså för att visa honom den svåra situationen. (TT)

Myggfakta:
Myggan anses bland renskötare som deras bästa dräng, eftersom myggan håller renarna i flockar om sommaren. Myggan gör att renen färdas i motvind på sommaren för att slippa myggan, och samlar sig på glaciärer och snöfläckar på hög höjd. Detta underlättar renskötaren vid samling på sommaren.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista