Norsa bildar nytt sametingsparti

Ett nytt sametingsparti ligger i startgroparna. Och det är den politiska vilden Ulf Norsa som ligger bakom partiet som han gett namnet Solidaritet.

Ulf Norsa beskriver Solidaritet som ett socialistiskt parti där rättvisa och lika rätt är ledorden.

- Vi vill ha ett samiskt samhälle, ett rättvist samhälle som är för alla samer, säger Ulf Norsa.

Vill avskaffa rennäringslagen
Det nya partiet kommer bland annat verka för att rennäringslagen avvecklas och renskötarrätten öppnas för alla, att den som vill det ska kunna ha ren i hägn, oavsett om man är same eller inte.

Vill få bort språkkravet
Partiet vill också ändra på kriterierna för att bli upptagen i sameröstlängden, där vill Norsa att språkkravet ska bort och att det ska vara släktskapet som räknas istället. Partiet kommer också verka för ett jämställt samiskt samhälle och lyfta fram ungdomarna.

Underskrifter från plenumet i Sundsvall
För att starta ett nytt sametingsparti krävs underskrifter från minst 50 personer ur sameröstlängden innan den 15:e mars 2009.

Enligt Ulf Norsa så fick han 14 underskrifter under sametingets plenum i Sundsvall, med namn från alla partier utom Guovssonásti. Inget av namnen tillhör någon ordinarie ledamot i sametinget.

Och sen dess har underskrifterna ökat till över 40 stycken säger Norsa.

Maria Unga
maria.unga@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista