Jokkmokk

Samernas utbildningscentrum vill "klassas" om

Samernas utbildningscentrum i Jokkmokk vill byta studiestödsklass. Genom att klassa om skolan gällande studiestöden så kan eleverna få högre studiebidrag och behöver därmed inte ta lika höga studielån.

Rektorn Henrik Mikael Kuhmunen menar också att det här skulle höja statusen på skolans utbildningar.

Vill jämställa samiskan med svenska
Henrik Mikael Kuhmunen tycker att samiskan ska jämställas med svenskan.
Enligt lag, har man rätt i Sverige att få stärka sitt språk, svenskan, som vuxen och med ett högre bidrag, om man inte har fått undervisning på grundskolan eller gymnasieskolan.

- Det ska jämställas med svenskan. Har man inte fullständiga betyg från svensk grundskola eller gymnasium så har man rätt att läsa upp betygen på kommunala Komvux. Och vi anser att samma ska gälla för samiska, säger Henrik Mikael Kuhmunen.

Nej från utbildningsdepartementet
Utbildningsdepartementet har dessvärre nekat Samernas utbildningscentrum att få byta studiestödsklass. Därför har SUC, samernas utbildningscentrum vänt sig till sametinget så att man politiskt kan få draghjälp i frågan.

Kjell Marainen
kjell.marainen@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista