Svagt intresse för samiska universitetskurser i Östersund

Det blir ingen kurs i samisk kultur och historia i Östersund till hösten. Ansvarig kursanordnare är Umeå Universitet, och där anser ledningen att det inte är lönt att sätta igång kursen, eftersom det är för få sökande.

Krister Stoor arbetar på samiska studier vid Umeå universitetet. Han anser, tvärtemot ledningen, att antalet sökande är så pass bra att kursen borde kunna hållas.


 - Det är allvarligt, att vi inte kan ha undervisning trots att vi ändå har så pass goda ansökningssiffror, säger Krister Stoor. 

Sju sökande hade anmält sig till kursen i första hand. Det behövs ett 30-tal för att kursen skulle starta till hösten i Östersund. Kursanordnare är Umeå Universitet.

Ont om pengar för samiska studier
Görel Sandström, chef för institutionen för språkstudier, säger att det inte är lönt att starta kursen, eftersom samiska kurser inte generar så mycket pengar.

- Minst 100 000 kronor, om inte 200 000 kronor i minus skulle kursen ha gått. Vi gör bedömningen att samiskan i Umeå har ett ganska svårt ekonomiskt läge, säger Görel Sandström.

Samisk kultur och historia är en kurs där man får en introduktion till renskötsel, historia, jojk, slöjd och muntligt berättande.

Samtidigt ska det vara en kurs i sydsamiska i Östersund. Enligt Krister Stoor så var planerna att dom ska vara nära varandra under läsperioden, så att man kan läsa båda.

Peder Idivuoma
peder.idivuoma@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista