Tromsö

Team Sapmis nya tränare

- Han är en väldigt duktig och seriös person, säger Samiska fotbollsförbundets orförande Mikkel Isak Eira.

- I jakten på tränare har vi varit i kontakt med många höjdare i den norska fotbollen, säger Eira.
Eira säger sig ha varit i kontakt med bland annat Egil Drillo Olsen, Nils Arne Eggen, Otto Ulseth, Harald Aabrekk och Stig Inge Bjørnebye.
- Till slut blev det Mårten Pedersen och han har ju hållt på med toppidrott i många år, så jag tror vi har fått tag i den rätta personen, säger Mikkel Isak Eira.

Inspiration
Mårten Pedersen säger att han tog tränarjobbet för att han ser den som en bra inspirationskälla och en upplevelse för livet.
- Och jag hoppas det gäller både mig och spelarna i samiska landslaget, säger Pedersen.

Erfaren spelare
Pedersen startade sin karriär i 80-talet, och har sedan dess bland annat spelat i norska Tippeligan och Bundesliga. Han har spelat 201 Tippeligamatcher och gjort 14 Tippeligamål. Hans senaste klubb var Tromsö IL, där han också i 2007 slutade sin karriär som fotbollspelare. Men nu är den erfarne spelaren tillbaka på planen, något Samiska fotbollsförbundet är nöjd över.
- Han är en väldigt duktig och seriös person, säger Samiska fotbollsförbundets orförande Mikkel Isak Eira.

Pedersen blir Sapmis tränare som i sommar ska delta i Viva World Cup. Turneringen Viva World Cup spelas i Gällivare 7-13 juli. Inledningsmatchen är mellan Sapmi och Kurdistan.

Per-Josef Idivuoma
& Ann-Irene Buljo/NRK Samiradio

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista