Segdragna processer leder till ökade konflikter

Den segdragna processen om samiska landrättigheter riskerar att skapa mer konflikter säger forskare som studerat den svenska samepolitiken.

Trots att Sverige framhåller samerna som ett urfolk så syns det inte i praktiken. Det visar ny forskning gjord av Peter Johansson doktor i freds- och utvecklingsforskning.

Johansson tycker att det är lite som hänt, dom senaste 20 åren, som förbättrat samernas situation. Och att Sveriges styrande politiker har en ovilja att föra svensk samepolitik framåt.

- Jag kan säga att jag känner mig inte speciellt stolt över den svenska samepolitiken. Man säger en sak. Kallar samerna för ursprungsfolk. Men samtidigt så genomför man inte den politik som i handling visar att samerna är ett ursprungsfolk, säger Peter Johansson.

Viljan saknas
Svenska politiker har ingen framåtsyftande politisk vilja när det gäller frågan samerna.

Och samerna beskrivs idag bland politiker oftare som en av flera nationella minoriteter i Sverige - vilket har en naturlig förklaring säger Peter Johansson

- Man behöver inte hantera de svåra frågorna om landrättigheter och hur stort självbestämmande sametinget ska ha.

”Skapar konflikter och rädsla”
Sverige lever upp till internationella nomer/regler när det gäller språk och kultur. Det tack vare att Sverige har anslutit sig till två av europarådets konventioner som är knutna till nationella minoriteter.

Men man lever inte upp till internationellt ställda krav på ursprungsfolks rättigheter. Det på grund av att Sverige inte skrivit under ILO konventionen nummer 169 om urfolks rättigheter. Och enligt Peter Johansson så leder den långdragna debatten om ILO konventionen till att det uppstår olika tolkningar av den.

- Som leder till att det i sin tur skapar konflikter och rädsla i de områden där det råder konflikter vilket i sin tur gör att konflikterna riskerar att bli värre, säger Johansson. 

Enligt Peter Johansson så innebär inte ILO 169 att hela Sápmi blir i samernas händer

- Det ställer varken folkrätten eller samerna själva krav på. Men däremot krävs kanske ett större inflytande bland samerna.

Tar inte ansvar för socialdemokraternas förda politik
Jordbruksministern med ansvar för samefrågor Eskil Erlandsson tar inte på sig ansvaret för socialdemokraternas sätt att hantera samiska frågor.

- Ansvaret för tidigare regeringars agerande, eller icke agerande, det får ju socialdemokraterna ta på sig. Jag har tillsatt en arbetsgrupp som ska ta tag i dom utredningar som finns sedan lång tid tillbaka, säger Eskil Erlandsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista