Álbmut klart för sametingsvalet

Nu är det så gott som klart att partiet álbmut kommer att ställa upp i sametingsvalet 2009.
- Det känns spännande, säger Lars Paul Kroik som är en av partiets kontaktpersoner.

För att registrera ett parti till sametingsvalet behövs 50 namnunderskrifter från personer som är med i den samiska röstlängden och álbmut säger sig ha omkring 70 underskrifter.

- Jag tycker vi är ett intressant alternativ till den politik som bedrivs i sametinget idag, säger Lars-Paul Kroik som är en av huvudpersonerna bakom partiet.

FN deklaration som grund

Enligt partiets visionsprogram är man ett ideologiskt parti med en humanistisk och socialliberal inriktning. Alla politiska beslut kommer fattas med FN:s deklaration om mänskliga rättigheter som utgångspunkt och partiet kommer ha en generös definition om vem som är same.

- Hjärtefrågan för min del, det är ju att förmå staten att erkänna samerna i gemen och inte som nu rikta fokuseringen enbart på rennäringen, säger Kroik.

Men trots att partiet inte är registrerat ännu så har det redan råkat ut för avhopp. Det var när en interimstyrelse skulle sammansättas, alltså en tillfällig styrelse som fungerar tills ordinarie styrelse utsetts.

- Vi hade telefonsammaträde men en person hoppade av och det blev ingen styrelse.

”Nårsa inget språkrör”

För ungefär ett år sedan rapporterade Sameradion om att partiet álbmut låg i startgroparna. Då var det den politiske vilden i sametinget Ulf Nårsa som sa sig vara språkrör för det blivande partiet. Men det vill inte Lars-Paul Kroik höra talas om.

- Vi har ju aldrig haft några språkrör överhuvudtaget eftersom partiet inte finns så det får stå för honom att han har varit språkrör.

Nu har Ulf Nårsa meddelat att han lämnat álbmut och istället satsar på att starta upp partiet solidaritet. Det kan betyda att två nya partier ställer upp i sametingsvalet 2009. Men Lars-Paul Kroik är inte rädd för konkurrens.

- Nej det är ju snarar en fördel att ha konkurrens än ingen konkurrens alls.

Tidigare i tinget

Lars-Paul Kroik har tidigare varit med i sametinget för landsförbundet svenska samer (LSS). Men i slutet på 90-talet uppstod dock slitningar inom LSS vilket fick till följd att Lars Paul-Kroik, Sigrid Stångberg och Monica Fjellström lämnade partiet och blev politiska vildar i sametinget. LSS delades upp i två sametingspartier, landspartiet svenska samer och laahkoeh, som utbrytarna Stångberg och Kroik startade.

Det gick inte så bra för laahkoe och partiet ställde inte upp i det senaste sametingsvalet. Men nu satsar Kroik alltså på comeback i sametinget med nya partiet álbmut - folket.

I augusti kommer partiet ha ett möte i Umeå då de ska utse partistyrelse.

 

Maria Unga
maria.unga@sr.se

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista