Upptaktsmöte för jämställdhet bojkottades

I början på veckan togs det första steget till att förverkliga sametingets jämställdhetsprogram. Under två dagar hölls ett upptaktsmöte i Arvidsjaur. Men två partier och sametingets valnämnd uteblev.

Sametingets jämställdhetsansvarige, Sara Larsson, var nöjd med mötet, men besviken över att partierna samerna och guovssonásti inte fanns på plats. Även sametingets valnämnd lyste med sin frånvaro, trots att de blivit speciellt inbjudna.

- Jag tycker det är dåligt. Vi har inte fått signaler på, varför dom uteblir, om det beror på att dom inte kan, eller om dom är missnöjda med själva programmet, säger Sara Larsson. 

Pengar från regeringen
Regeringen har gett sametinget 1,5 miljoner kronor för att öka samiska kvinnors deltagande och inflytande i politiken.

Sametingets styrelse har bestämt att hälften av pengarna ska gå till partierna, men hur mycket partierna ska få baseras på hur många mandat partiet har.

Och det är på grund av hur pengarna fördelats som partiet samerna avstod från att delta i mötet, berättar partiledaren Anders Kråik.

- Pengarna fördelas orättvist. Det innebär att partierna inte har samma möjligheter att nå jämställdhet, säger Anders Kråik.

Reservation
Anders Kråik som är styrelseledamot i sametinget reserverade sig mot beslutet om hur fördelningen av pengarna skulle gå till när det fattades av styrelsen.

Kråik menar att om sametinget verkligen vill arbeta för jämställdhet så borde resurserna också delas ut efter ett jämställt perspektiv.

- Om man jämför med t ex valnämnden, så arbetar dom genom att stimulera valarbetet. Valnämnden fördelar pengarna så att alla partier får lika mycket, oavsett storlek. Det finns inget belägg för att ett större parti skulle ha större kostnader med jämställdhetsarbetet, säger Anders Kråik.

Kallelse med för kort varsel
Det andra partiet som inte deltog på mötet var Guovssonásti. Enligt Inger Baer-Omma så berodde det på att kallelsen kom med för kort varsel.

Och enligt valnämndens ordförande Börje Allas så deltog inte de i mötet på grund av att det föll utanför deras arbete.

Maria Unga
maria.unga@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista