Ingemar Blind
Ingemar Blind, ordförande i Girjas sameby
Åre

SSR stämmer staten

Samernas Riksförbunds landsmöte i Åre, beslutade igår att gå vidare med planerna på att stämma staten gällande jakt- och fiskerättigheterna.

I Girjas sameby finns dom bästa förutsättningarna för att vara målsägare mot staten. Och nu ska den den historiska genomgången göras och bedömas om det föreligger förutsättningar att vinna målet.

Ingemar Blind är ordförande i Girjas sameby. Och han ser fram emot prövningen, även om han känner sig lite orolig inför domstolsprocessen.

- Vi ser den som en viktig fråga. Och det är somstolsprövning som gäller nu för att politikerna inte tagit tag i den här frågan. Därför måste vi gå till domstol och få det här prövat för det här är principiellt väldigt viktigt, säger Ingemar Blind, ordförande i Girjas sameby.

Enhälligt beslut om prövning
SSR vill genom en rättegång få fastställt att det är samerna som äger rätten till jakt och fiske inom det samiska området.

Landsmötet i Åre beslutade enhälligt att styrelsen ska slutföra sin förstudie gällande stämningsansökan.

Styrelsen fick mandat att lämna in stämningsansökan mot staten till tingsrätten när den historiska genomgången är genomförd och det bedöms föreligga förutsättningar att vinna målet.

Mattias Åhren, styrelseledamot i Samernas Riksförbund, säger att en domstolsprocess är nödvändig.

- Det handlar om, ifall Sverige respekterar samiska rättigheter, civilrättsliga och folkrättsliga rättigheter. På samma sätt som man erkänner att bonden i Skåne har rättighet till sitt land. Att man på samma sätt erkänner att renskötaren har rätt till sitt land, svårare än så är det inte, säger Mattias Åhrén.

Landsmötet beslutade även att den rättsskyddsförsäkring som har tecknats för samebyarna gemensamt, ska användas för en rättslig prövning av jakt och fiskerätten.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".