Sara Larsson, sametingets jämställdhetsansvarige

Jämställdhetsansvariga Larsson tycker samerna agerar barnsligt

Partiet samerna protesterar mot styrelsens fördelningen av regeringens jämställdhetspengar genom att ta avstånd ifrån allt det administrativa arbetet med sametingets jämställdhetsarbete.

Därför deltog inte partiet i sametingets upptaksmöte i Arvidsjaur i början på veckan.

Det är ett barnsligt agerande tycker Sara Larsson, jämställdhetsansvarig inom styrelsen.

- Jag tycker det är ett märkligt agerande. Särskilt från Anders Kråiks sida, att man inte accepterar ett beslut. Istället bojkottar man jämställdsarbetet när man förlorade i ett majoritetsbeslut, säger Sara Larsson.

Delar kritiken till viss del
Anders Kråik och partiet samerna har reagerat på fördelningen av dom 1,5 miljoner kronor som sametinget fick av regeringen för jämställdhetsarbetet. Där hälften av pengarna ska gå till partierna och varje parti får ett grundbelopp på 50 000. Sedan avgör partiets mandat hur mycket det resterande beloppet blir.

Men Anders Kråik tycker att alla partier ska få lika stor del av pengarna och Sara Larsson kan förstå kritiken till vis del.

- Man kanske skulle ha fördelat lika, det finns ju sådana fördelningsmodeller. Men vi tyckte våran fördelning var rimlig, säger Sara Larsson.

Kommer inte att delta
Anders Kråik och partiet samerna har meddelat att de inte kommer att delta i sametingets jämställdhetsmöten i framtiden. De ska arbeta med jämställdhetsfrågan internt inom partiet. Men Sara Larsson tror inte att det kommer få några större konsvekvenser för sametingets jämställdhetsarbete.

- Risken är att partiet samernas jämställdhetsarbete blir lidande när dom inte får ta del av våra erbjudanden i form av utbildningar och kunskapshöjande seminarier, säger Sara Larsson.

Maria Unga
maria.unga@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".