Lannavaara

Fortsatta protester mot nedläggning av Lannavaara sameskola

Föräldrar och elever på Lannavaara sameskola fortsätter att protestera mot nedläggningen av skolan.

Igår (torsdag) var det meningen att eleverna skulle åka till Karesuando på inskolning, men föräldrarna beslutade att skicka en tom buss dit i stället.

- Att komma med ett förslag där barnen ska få titta på sin nya skola i en timme är förskräckligt, så det är inte aktuellt överhuvudtaget att åka. Dessutom är det avslutningsdagen, att åka dit då och oroa sig resten av sommarlovet, säger föräldern Carola Fjällborg.

Kort varsel
Kritiken är hård från föräldrarna på Lannavaara sameskola över att dom fortfarande inte fått svar på frågan, Hur sameskolstyrelsen kan besluta om att lägga ned en skola tio dagar innan barnen går på sommarlov.

- Vi tycker sameskolstyrelsen har skött den här frågan på ett dåligt sätt. Det är fult gjort helt enkelt, säger Eva Påve, en av flera upprörda föräldrar på sameskolan i Lannavaara.

Inga alternativa erbjudanden
Föräldrarna till barnen på sameskolan i Lannavaara har inte fått erbjudande om skolskjutsar till närliggande skolor i området inför höstterminens start. Därför tar föräldrarna för givet att Lannavaara sameskola kommer att finnas kvar till hösten.

Anne-Ravna Allas
anne-ravna.allas@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".