Eskil Erlandsson, jordbruksminister. Foto: Pawel Flato

ILO-konventionen 169 dröjer

Regeringen verkar ha ändrat inställning gällande ILO konventinen 169 om urfolks rättigheter.

Tidigare har regeringen i sina rapporter till riksdagen skrivit att ILO konventionen 169 ska skrivas under - men man har inte angett när det ska ske.

Men nu i den senaste rapporten så skriver regeringen ingenting om ILO 169.

Juristen Mattias Åhren har länge jobbat med samiska rättigheter och han tolkar det här som att den borgerliga regeringen inte tänker godkänna ILO konventionen som bland annat gäller urfolkens rätt till land och vatten.

- Nej, jag har ingen förhoppning om at det kommer att ske den närmaste tiden, säger Mattias Åhrén.

Hänvisar till arbetsgruppen
Jordbruks- och sameminister Eskil Erlandsson vill inte svara på om regeringen har ändrat inställning till ILO konventionen - utan han hänvisar som vanligt bara till den arbetsgrupp som regeringen har gällande samefrågorna.

Tror mer på nordisk samekonvention
Och Mattias Åhren anser att man även från samiskt håll inte ska fokusera alltför mycket på ILO konventionen - utan istället rikta in sig på den nordiska samekonventionen - vars syfte är att klarlägga staternas ansvar och skyldigheter gentemot samerna som urfolk.

Förslaget på samekonvention är överlämnat till ländernas regeringar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".