Sápmi

Självmord bland renskötare är dubbelt så vanligt som självmord bland övriga svenska män.

Självmord bland renskötare är dubbelt så vanligt som självmord bland övriga svenska män. Det säger professor Lars Jacobsson som forskar om samernas hälsa.

Längst upp i nordvästra jämtland vid Stora Stensjön bor Piera Bergqvist som är renskötare han var själv nära att ta sitt liv och säger att det är viktigt att männen nu börjar prata med varandra.
Piera Bergqvist berättar att han själv mått väldigt dåligt en tid, men att han en morgon fattade mod och vände sig till sjukvården - där fick han bra hjälp. 

Anledningarna till varför Piera Bergqvist mådde dåligt var många, men till stor del handlade det om viljan att föra kulturarvet med renskötseln vidare och känslan av bakslag som begränsar samernas utrymme. Tvister om vinterbete, småviltsjakt och en expanderande rovdjursstam. Pär Nilsson i Njaarke sameby - norr om Åre bekräftar bilden.

Lars Jacobsson är professor i psykiatri och driver ett forskningsprojekt om samernas hälsa. Han är övertygad om att männen måste börja prata med varandra och komma i från machobilden av att en man klarar av allt på egen hand. Det här rapporterar Karin Bodén, SR Jämtland.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".