Fotbollsspelare får hjälp av sametinget

Fotbollsturneringen Viva World Cup som ska spelas i Gällivare i sommar har stött på problem. Kurdistans herrlag har spelare i Irak som har svårt att få visum för att komma till Sverige. Nu har Håkan Kuorak och samernas fotbollsförbund tagit hjälp av sametinget.

Både sametingets styrelseordförande Lars-Anders Baer och samiska fotbollsförbundets vice ordförande Håkan Kuorak säger att de jobbar för att lösa visumproblemet.

– Det är ju också en viktig del att man kan få hit folk, även om de nu råkar bo i Irak där det är ett spänt läge, säger Lars-Anders Baer.

Bosatta i Irak 
Några av Kurdistans spelare som söker visum för att få spela Viva World Cup i Sverige är bosatta i Irak. Enligt migrationsverkets pressinformatör Inger Lagerström är det svårt för irakier att få visum eftersom det har kommit över 4 000 irakier till Sverige i år och majoriteten är unga män. Om spelarna påvisar att dom ska resa tillbaka till sitt hemland igen kan de få visum.

– Vi ger bara visum om vi tror att de tänker återvända, säger Inger Lagerström migrationsverkets pressinformatör.

Marit Kuhmunen
marit.kuhmunen@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".