Kronprinsessan Viktoria, foto Anne Maret Blind
Kiruna

- Jag tycker det är roligt

Kronprisessan Viktoria var en av dom som invigde LKAB’s nya kulsinterverk KK4

Idag (onsdag) invigdes Europas största kulsinterverk i Kiruna av bland annat Kronprinsessan Victoria och Sofia Jannok.
- Det är ju en bra anledning att få komma upp till Kiruna och titta runt lite, säger Kronprisessan Viktoria.

Känslig fråga
Gruvdrift är ett stort hot mot naturnäringars existens, och Kirunagruvan har sedan början varit i konflikt med rennäringen. Kronprisessan Viktoria säger att det är känslig fråga när det gäller renskötselns existens vid sidan av industrins utveckling.
- Det är ju ömsesidig respekt som gäller, och allting har ju sitt värde och att man får en dialog på ett tidigt stadie, säger Kronprisessan Viktoria.

Ett Kulsinterverk eller Pelletsverk gör malmet till småkulor för transport, och nya KK4 byggnaden är det största industriprojektet i Sverige. Den har kostat sju miljarder kronor och är LKAB:s största investering någonsin.

Anne Maret Blind
& Per-Josef Idivuoma

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".