Lars-Nila Lasko, Same Ätnams ordförande.

Ekonomiska problem för Same Ätnam

Organisationen Same Ätnam har stora ekonomiska problem. Det påverkar även medlemstidningen Dávgát. Sametingets kulturdelegation har dragit ner anslaget till Same Ätnam från 900 000 till 250 000.
– Naturligtvis får det konsekvenser för stora delar av Same Ätnam, säger organisationens ordförande, Lars-Nila Lasko.

För att klara ekonomin har Same Ätnam fått sätta in en rad åtgärder.

– Vi har sagt upp kansliet för att få ett mindre kansli, förra styrelsen har ju också sagt upp personal så att vi har nu en halvtidsanställd, styrelsen har tagit bort alla arvoden, det finns ingen som får arvoden inom Same Ätnam, för styrelsemöten och så, säger Lars-Nila Lasko.

Ingen finansiering
Enligt Lasko så fick inte Same Ätnam någon finansiering alls till medlemstidningen Dávgát från sametingets kulturdelegation i år. Det innebär att organisationen måste ta pengar till tidningen från sitt eget verksamhetsbidrag som alltså har minskat med tre fjärdedelar. Och det kommer att märkas på tidningen.

– Man måste gå ner i ett mindre format, inte i den omfattningen som man har haft tidigare, alltså inte upp mot 40 sidor utan minska det till kanske 20-15 sidor, säger Lars-Nila Lasko.

Inte första gången
Andra åtgärder för att klara tidningens budget kan vara att byta papperskvalité och minska upplagan. 

Det är inte heller första gången som Dávgát haft problem med ekonomin.

– Förra chefredaktören gick ju över sin budget och det hjälpte naturligtvis inte till, säger Lars-Nila Lasko.

Maria Unga
maria.unga@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".