Lars-Jonas Johansson

"Sametinget får ett dåligt anseende"

Nu är det hög tid för sametingets styrelseordförande, Lars Anders Baer, men även övriga styrelseledamöter att agera när det gäller sametingets arbetsmiljö. Det menar Lars-Jonas Johansson, sametingsledamot.

Sameradion har tidigare rapporterat om att personalen på sametinget mår dåligt. Nu tycker Lars-Jonas Johansson att det är dags för styrelsen att agera i frågan.

– Jag tycker man faktiskt har betett sig kränkande gentemot personalen, säger Lars-Jonas Johansson.

”Rena lögner”
Han är kritisk till att ingenting har hänt sedan konsultrapporten om den dåliga psykososociala arbetsmiljön på Sametinget kom.

Till sameradion har både Ingrid Inga och Lars Anders Baer, styrelseledamöter för Samelandspartiet sagt att dom varit i kontakt med personalen om hur man ska jobba med att komma tillrätta med arbetsmiljön. Men det säger Lars Jonas Johansson är lögn.

– Det har man inte varit, det är ju rena lögner, i alla fall om man ska tro arbetarna på sametinget, säger Lars-Jonas Johansson.

Ställer krav
Samerna har representation i styrelsen genom Anders Kråik, som är viceordförande. Och Lars Jonas Johansson kräver att han nu lyfter frågan, för personalens bästa. För i och med att kanslichefen Ulla Barruk Sunna är en del av orsakerna till den dåliga psykosociala arbetsmiljön på kansliet, så kan inte styrelsen hänvisa till att hon har delegation för att ansvara för arbetsmiljön. Här måste styrelsen in enligt Lars Jonas Johansson.

– Jag ställer det kravet på Anders Kråik som jag har sagt till honom, han bör ta initiativ till att styrelsen ska prioritera en lösning på den här frågan snarast möjligt, säger han.

Konsekvenser
Om ingenting görs är Lars-Jonas Johansson rädd för att sametinget kommer förlora kompetent och duktig personal.

– Sametinget får ett dåligt anseende, sametinget får ett dåligt rykte att man har en dålig anställningspolicy, sametinget förlorar stort i överlag på det hela och hur ska vi kunna få förtroende som politiker när vår ledning beter sig så här, säger Lars-Jonas Johansson.

Kristina Nutti
kristina.nutti@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".