Tromsö

Samiskt ishockeylandslag planeras

Ett samiskt ishockeylandslag är nu i startgroparna. Det är Tromsö Hockey som under deras årsmöte beslutade att tillsätta en arbetsgrupp som ska jobba för ett samiskt ishockeylandslag.

– Genom att etablera ett samiskt landslag, så kommer det att vara med på att lyfta hela sporten, och vara till nytta för kultur, identitet och kulturutväxling för hela Sápmi, säger ledaren Öyvind Aas Hansen i Tromsö Hockey.

Ishockeylandslaget skulle till exempel kunna delta i Arctic Winter Games och även spela matcher mot andra nationer är det tänkt. Men Tromsö Hockey tror att det kan ta lång tid innan landslaget blir en realitet, och hoppas att det ska komma igång innan 2018.

Samernas idrottsförbund är positiva till Tromsö Hockeys beslut, och menar att hockey är en ny idrott för samer och en positiv rekrytering för ungdomar.

NRK Sámiradio

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".