Sverigedemokraterna: minska renskötande samers rättigheter

Renägande samers rättigheter ska minskas enligt en partimotion från Sverigedemokraterna.
– Jag tror att det är många som är upprörda för att vissa grupper har särrättigheter i ett land som kallar sig ett demokratiskt land, säger Björn Söder, Sverigedemokraternas partisekreterare.

Sverigedemokraterna vill minska renägares rättigheter skriver en ledarkrönikör på Aftonbladet. I krönikan står att Sverigedemokraterna gör ett bra drag när de kritiserar renägande samers rätt till mark och vatten samtidigt som Samernas Riksförbund stämmer staten, på det sättet vinner de väljarstöd. 

Väljarstöd
Enligt Björn Söder, Sverigedemokraternas partisekreterare, vinner dom väljarstöd speciellt i norrland genom partimotionen som starkt kritiserar de renägande samernas rättigheter.

– Jag tror nog att vi kan vinna visst väljarstöd eftersom vi är det enda partiet som vågar ta i denna ganska kontroversiella fråga, säger Björn Söder.

Samma rättigheter till alla
Enligt Sven-Olof Sällström, vice ordförande för Sverigedemokraterna i Jämtland/Härjedalen, ska alla ha samma rättigheter som renskötande samer.

– Det är ju rätt enkelt, vi anser att alla människor, alla svenskar som i Härjedalens kommun i det här fallet, och även i resten av Sverige, ska ha samma demokratiska rättigheter och så är inte fallet, säger han.

– Om det innebär att det inskränker på någons enskilda rättigheter så ser inte jag som ett problem, säger Sven-Olof Sällström.

Marit Kuhmunen
marit.kuhmunen@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".