Kolahalvön

Sameting i Ryssland i startgroparna

Samer på Kolahalvön i Ryssland har startat en förstudie om att bilda ett sameting i Ryssland.
Flera sameföreningar samarbetar i frågan och till hösten ska en planeringskonferens hållas i Murmansk.

Idag finns tre sameting, i Sverige, Norge och Finland som ska jobba med samiska frågor i sitt land. Men Samerna på Kolahalvön är utan. Valentina Sovkina jobbar för bildandet av ett sameting i Ryssland.

– Om vi ska lösa våra problem måste vi enas. Ett samiskt parlament skulle vara bra för att skapa lagar som rör samer, säger Sovkina.

Gemensam arena
Enligt henne finns ett stort behov till det. Eftersom det på Kolahalvön startas nya gruvor, som rör samers marker. Som det är idag har samerna svårt att enas med bolagen som vill åt oljan och gasen.

Murmansk sameförenings vice ordförande Aleksander Kobelev tycker att ett ryskt sameting skulle bli en gemensam arena för samerna att föra en dialog med ryska myndigheter.

– Vi vill skapa ett eget gemensamt statligt samarbetsorgan, som Ryssland godkänner och finansierar, säger Kobelev.

Konferens i höst
En arbetsgrupp jobbar med frågan och undersöker hur sametinget i Norge, Sverige och Finland är uppbyggda och fungerar. Gruppen jobbar också med att lägga grunderna för hur ett samiskt parlament i Ryssland skulle fungera.

Till hösten planeras det för en konferens i Murmansk för att se när det är möjligt att göra verklighet av planerna.

Marit Kuhmunen
Tatiana Matrekhina
sameradion@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".