Iverness/Skottland

- Kanske lika stort som Eurovision

- Det är viktigt för våra språk, säger Liet-Lavlut arrangören Brian O’hara. Det är på lördagen den keltiska/skotska sångtävlingen Nos-Ur för första gången går av stapeln i Iverness i Skottland.

- En viktig tävling både artistiskt och kulturellt, och det är väldig god standard på tävlande bidrag, säger Liet Lavlut semifnal arrangören Brian O’hara.

12 olika stilar
Skotska semifinalen för den slutliga Liet Lavlut i Luleå den 18 oktober heter Nos-Ur.
En oberoende jury har valt ut 12 stycken av 42 inskickade låtar till semifinalen Nos-Ur. Allt ifrån jazz, punk, rock och folkmusik.
- Det är mycket bra standard i tävlingen, säger Brian O’hara

Ett experiment
Det är första gången tävlingen annordnas i Skottland, och man vet ännu inte om hur publikresponsen blir.
- Det är som ett experiment eftersom det är första gången, men det är mycket intresse från media, säger arrangören Brian O’hara.
Eftersom det är så nytt, tror O’hara att det blir en liten publik i år.
- Det är inte precis som Eurovisions tävlingen, men kanske om några år, säger Brian O’hara

Den 18 oktober i år arrangeras huvudtävlingen för Liet-Lavlut i Luleå. Sapmi har sin finalist klar till tävlingarna, vilket blev Elin Kåven med ”Aibbas jaskat” eftersom hon vann Sami Grand Prix i Kautokeino.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".