Kiruna

Kräver vård på samiska

Samiska minoritetsspråklagen i Norrbottens inlandskommuner har funnits i åtta år. Men den har inte gjort skillnad för 93-åriga Tekla Vasara. För hon får inte prata sitt modersmål samiska på Vilans äldreboende i Kiruna. 

Hennes dotter Karin Vasara säger att omsorgen är bra men att vården sker på svenska. Något som Tekla Vasara inte behärskar. Nu vill Karin Vasara att samer i alla fall flyttas till samma avdelning där samisktalande personal kan samlas.

– Kiruna kommun har inget samiskt äldrehem och det finns inte många samisktalande som arbetar där, i alla fall inte särskilt många, säger Karin Vasara.
Men något särskilt samiskt äldreboende är något som inte är aktuellt i Kiruna, i alla fall inte enligt socialnämndens ordförande Kenneth Nilsson.
– Jag vill inte segregera utan integrera.
Vore det inte bra att samla alla samer på ett ställe?
– det kan man tycka, men genom att se till att den personal som kan språken jobbar på de avdelningar där behov finns. Det här behovet kommer och går. Så att ha speciella avdelningar är en svår och otymplig hantering att hålla på med.
Karin Vasara tycker att det skulle vara bra om ett antal samiska äldre kunde samlas på något äldreboende. Den tanken är Kenneth Nilsson positiv till.
– Det är inte samma sak som att särskilja samer från andra. Den frågan jag ta med mig och jobba med i kommunen, säger Nilsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet: