Gällivare/Jokkmokk

Utreder start av samiskt äldreboende

I Gällivare och Jokkmokk utreds hur man ska anordna omsorgen för äldre samer. I båda kommunerna ingår samiska avdelningar som ett huvudalternativ.
I Gällivare är sameföreningen genom Ellen Suorra drivande och hon har inte upplevt något motstånd från kommunen.
– Där finns inget motstånd för kommunen är riktigt med på noterna. Jag trodde inte det skulle så enkelt.

– Jag sa till dem att det finns ett samedagis, sameskola med förskola och nu jobbar ni med att inrätta ett samiskt näringscentrum. Ta då också med de äldre i satsningen för då blir ni den enda kommunen i landet som knyter ihop de samiska verksamheterna, säger Ellen Suorra.
Kiruna rädda för segregation
Kiruna kommun inte är beredd att inrätta något samiskt äldreboende. Det eftersom man inte vill segregera samerna från andra, det säger socialnämndens ordförande i Kiruna Kenneth Nilsson. Men han lovar undersöka om man kan samla alla samer till samma svenska äldreboende.

Vill underlätta för de äldre
I Gällivare kommun är det andra tongångar. Där är man positiva till att inrätta en samisk avdelning på någon av kommunens äldreboenden. Rita Poromaa är socialdemokratisk ordförande i socialnämnden.
– Vi ska undersöka hur det ska se ut. Om det är lämpligt med en samisk avdelning i ett av äldreboendena. Sameföreningen har haft problem med att bedriva aktiviteter för samiska äldre eftersom de varit splittrade på flera hem. Det blir enklare om alla samlas på samma avdelning, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet: