Lannavaara

Dyrare att lägga ned

Sameskolstyrelsen ska stänga sameskolan i Lannavaara för att de ska spara pengar. Men det blir dyrare än väntat att stänga skolan än att ha kvar den.

Marit Kuhmunen, Per-Josef Idivuoma
& Lars-Ola Kuhmunen

John Tomas Påve hade denna vår 2 barn på sameskolan i Lannavaara, och han är fundersam över Sameskolstyrelsen.
- När man har tittat på hyreskontrakten så börjar man ju fundera på om dom har någon uträkning, dom verkar ju nästan ovetandes om innehållet i den, säger John Tomas Påve.

Meningslöst
Enligt beräkningar som Påve gjort kommer det kosta ca fem miljoner att stänga skolan, vilket betyder att det blir billigare att hålla skolan öppen i två års tid.
Sameskolstyrelsen har ett hyresavtal med Specialfastigheter som äger skolbyggnaden i Lannavaara. Eftersom avtalet har en lång uppsägningstid och att sameskolstyrelsen har reparerat skolbyggnaden kommer man vara tvungen att betala hyran ända in på år 2013.
- Det är ju horribelt att stänga en skola för att spara pengar, men i slutändan visar det sig att man inte gör det utan det blir dubbelt dyrare än driften av skolan på ett år, säger John Tomas Påve.

Än är det inte slut
Föräldrar på Lannavaara har protesterat mot nedläggningsbeslutet som kom i början av juni, bland annat med att skicka en tom elevbuss till Karesuando för inskolning.
Föräldern John Tomas Påve har själv grävt och granskat bland protokoll och dokument.
- Vi kommer att gå vidare med den här saken, sade John Tomas Labba till sameradion tidigare.
Vart kommer ditt barn att gå på hösten?
- Lannavaara.

Tidigare artiklar om Lannavaara Sameskola: