Jokkmokk

Projekt för äldre samer i Jokkmokk

Jokkmokk har kommit långt i arbetet med att bygga upp en samiskprofilerad äldreomsorg. Ett av projekten är Gávdnadimsaddje, en träff för äldre samer en gång i veckan.

Jokkmokks kommun håller på att utreda hur en samisk avdelning för äldreboende ska se ut och man håller också på att utbilda omsorgspersonalen i samiska. Sedan i början av april och under 10 måndagar har man dessutom anordnat Gávdnadimsaddje, en träff där man samlat äldre under några timmar för något särskilt ämne.

Viktig gemenskap 
Kommunens projektledare Ann-Charlotte Sjaggo förklarar det viktiga med träffarna.

– Det är just att få träffas, få känna gemenskap, att uppmuntra varandra, få använda sitt språk, få bekräftelse i att det finns äldre samer i Jokkmokk, att vi är en grupp, säger Ann-Charlotte Sjaggo.

Ämnena under träffarna har varierat. Lars Pirak har berättat och underhållit vid en träff, en annan gång pratade man om samisk gethållning och nu senast var man på besök på Ajtte-museet.

Bra arrangemang 
Ivar Eriksson var en av de deltagarna pensionärerna. Han har varit med på flera träffar och han tycker det är bra att kommunen ordnar Gávnadimsaddje. Enligt honom så är träffarna bra eftersom man får träffa andra samer och höra vad dom har att säga.

– Ibland är det fler och ibland färre som kommer men jag håller med om att det är för få deltagare här. Men vissa äldre vill väl inte träffa andra och andra har väl annat att göra, säger Ivar Eriksson som förklaring till varför dom är så få. 

Nu har vårens träffar upphört men till hösten återupptas träffarna igen.

Ola Pittsa
sameradion@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet: