Sápmi

Tror Sápmis damer vinner

– Vi har bra spelare, säger tränaren för Sápmis damlandslag, Frank Lindseth.

2006 vann Sápmis herrlandslag det första Viva World Cup i Occitania i Frankrike.
Om två veckor startar det andra Viva World Cup, som arrangeras i Gällivare mellan 7 och 13 juli. Och det är första gången damlag är med i turneringen.

- Bra spelare
Igår blev Sapmis damlandslag offengligt, och tränare Frank Lindseth tror att Sapmis damer har en bra möjlighet att vinna.
- Vi har ett bra lag som drar till Viva World Cup, och vi har spelare som håller hög nivå, säger Lindseth.

Känner inte till Kurdistan
I år är det bara två damlag med i turneringen, Sapmi och Kurdistan som möts två gånger under turneringen. Även om Lindseth tror att dem vinner, så erkänner han att han inte vet vilken nivå Kurdistan spelar på.
- Vi har tyvärr inte gjort någon research på Kurdistan, och det är svårt att veta deras nivå. Men det blir spännande och se hurdant lag dem har.

Tror på större intresse
Även om det bara är två damlag anmälda detta år, så tror Sapmis damers tränare Frank Lindseth att det blir mer i framtiden.
- Det är inte så konstigt att så få damlag har anmält sig, eftersom det är första gången damlag deltar. Det hade ju varit roligare med fler damlag, men till nästa Viva World Cup blir det säkert mer damlag, säger Lindseth.

Tidigare vinnare
Sapmis damlandslag har hittils 15 spelare, och tränaren säger att två eller tre spelare tillkommer vid senare tillfälle.
Tre av spelarna är från svenska Sapmi, Catarina Ölvebro, Mia Oscarson och Magdalena Esseryd.
Tre av damlagets spelare var också med när damerna tog guldet i Arctic Winter Games som arrangerades i Canada i mars, Kare Brita Eira, Ann-Solbritt Logje och målvakten Ragnhild Fosshaug.

Åse Pulk, Maret Laila Anti/NRK
& Per-Josef Idivuoma

Sapmis damlag

Tränare:
Frank Lindseth
Målvakter:
Caroline Knutsen
Ragnhild Fosshaug

Försvar:
Irene Furulund
Camilla Karlström
Catarina Ölvebro
Mia Oscarson
Kare Brita Eira (även mittfält)
Magdalena Esseryd (även mittfält)
Malene Larsen Gaino

Anfallare:
Ann Solbritt Logje
Reidun Nilsen
Marlene Hallen
Charlotte Hallen
Lise Grønvold
Anna Strømsnes (även mittfält)

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet: