Nya Zeeland

1,8 miljarder till Maorierna

Nya Zeelands regering har beslutat att överlämna mark och kontanter till ett värde av motsvarande 1,8 miljarder kronor till landets Maorier.

Hundratals medlemmar från olika maori-stammar kom idag till Wellington för att bevittna när regeringen och stamledare undertecknade ett avtal värt motsvarande 1,8 miljarder kronor, i mark och kontanter som kompensation för maoriernas hundraåriga lidande.

Enskilt störst
Sedan 1975 har maorierna kunnat kräva tillbaka förlorad mark och ersättas för svunna tiders missförhållanden, vilket har resulterat i ett flertal stora markaffärer.
Uppgörelsen, som är den enskilt största som har undertecknats mellan den Nya Zeeländska regeringen och Maorierna, fastställer att Maorierna blev utsatta för olagligt beslagtagande av mark och brott mot Waitangiavtalet.
Avtalet undertecknades 1840 för att garantera de Maoriska urinvånarna rätten till sin mark och sina tillgångar i utbyte mot att den brittiska staten tog över makten.

SR Ekot

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet: