Sápmi

Gemensam politik behövs

- En gemensam nordisk rennäringspolitik mellan Sverige, Norge och Finland behövs, den skulle ge möjligheter att utveckla den samiska rennäringen, menar rennärings företrädare.

Johan Mattis Tuuri är koordinator och kanslichef för Internationella renägareförbundet.
- Jag tycker det behövs en samlad rennäringspolitik som till exempel tar hänsyn till att renägarna måste leva i flera länder, säger Tuuri.

Indelat i två system
I de samiska länderna bedrivs renskötsel på olika grunder och lagar. För exempel är både Sverige och Finland med i EU, men det är däremot inte Norge.
- Det här skapar problem, och jag tycker att det skulle behövas mer politiskt samarbete i samiska områden, säger Johan Mattis Tuuri.

Gränsproblem
- Det blir mycket byråkrati när man ska över gränsen med material, och man kan inte ta med hunden genom Finland, säger Tuuri.
Och det hade öppnat upp Sapmi om det hade funnits en gemensam samepolitik, menar Tuuri.
- Man hade fått mer frihet att använda sina tillgångar, färdas fritt och handla fritt, säger Tuuri.
- Och så hade man kunnat sälja och handla renkött där det är bäst pris.

Per-Nils Idivuoma
per-nils.idivuoma@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet: