Fler björnar ska skjutas i år

Naturvårdsverket säger ja till skyddsjakt på 233 björnar, 49 fler än förra året. Den största ökningen är tilldelad Jämtland på grund av säkrare siffror på hur många björnar det finns i länet.

Naturvårdsverket har följt länsstyrelsernas förslag för tilldelningen på län och länsdelar. Totalt får 233 björnar fällas.

I Jämtlands län ökar tilldelningen från 40 till 70 björnar. Anledningen är björnforskningen som redovisades i våras. Spillningsinventeringen i länet visade att det finns cirka 700 - 1 000 björnar i länet.

– De senaste årens spillningsinventeringar har gett oss säkrare siffror om antalet björnar. Det är anledningen till att vi kan höja tilldelningen i Jämtland, säger Susanna Löfgren, chef för Vilförvaltningsenheten på Naturvårdsverket.

Tilldelningen
I Värmland får 2 björnar skjutas vilket är samma som förra året. I Dalarna får 35 skjutas, fyra fler än i fjol. Gävleborg 30 med en ökning av sex björnar. Västernorrland 18, en ökning med tre. Jämtland 70, alltså en ökning med 30 björnar. Västerbotten får skjuta två fler än förra året, vilket betyder 24 björnar. Och Norrbotten får fälla 54 björnar, en ökning med fyra.

Björnjakten startar 21 augusti och avslutas när kvoten för länet eller länsdelen är fylld. Sista slutdatum är 15 oktober i alla län utom i Norrbottens läns inland, där är slutdatumet 30 september.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet: