Samiska teatern står ännu en gång utan teaterchef

 - Det vilar en förbannelse över den här tjänstetillsättningen, säger samiska teaterns ordförande Per Niila Stålka.

I går skulle Sven Henrikssen ha tillträtt som ny teaterchef efter Lillemor Mauritzdotter Nyhlén, men nu har han sagt ifrån sig tjänsten.

Per Niila Stålka säger att styrelsen nu beslutat tillsammans med Sven Henriksen att han ionte tillträder tjänsten som teaterchef.

- Det är så att Sven Henriksen har blivit sjuk. Och vi vet inte hur länge han kommer att vara det. Vi har beslutat tillsammans med Sven Henriksen att han inte ska tillträda, säger Per Niila Stålka.

Nuvarande chef fortsätter
Sven Henrikssens avhopp innebär att Lillemor Mauritzdotter Nyhlén kommer fortsätta som chef för samiska teatern fram till hösten.

Eftersom rekryteringen av en ny teaterchef gjordes så sent som i våras, så kommer man inte annonsera efter nya sökanden.

- I det här läget ser vi inte att en ny annonsering skulle tillföra nya kandidater. Vi kommer att inventera dom kandidater vi haft i den här rekryteringsprocessen, berättar Per Niila Stålka.

Sökt ny teaterchef i flera år
Efter sex år som teaterchef skulle nu Lillemor Mauritzdotter Nylén kliva av från sin post. Egentligen skulle hon lämnat över chefsskapet redan hösten 2006, då till Håkan Svedberg som skulle bli ny teaterchef. Men han hoppade av i sista stund på grund av personliga skäl. Och nu har det alltså hänt igen.

- Det känns som att det är en förbannelse som vilar över chefsrekryteringen, säger Stålka skämtsamt.

Otur
Per Niila Stålka säger att dom haft extrem otur vid rekrytering av ny teaterchef. Men att det varit händelser som inte teaterstyrelsen kunnat påverka.

- Det känns tråkigt att inte Sven Henriksen kan tillträda eftersom han är en lysande teaterperson. Han hade kunnat uträtta väldigt mycket positivt för samiska teatern i Sverige, säger Per Niila Stålka.

Sven Henriksen vill inte kommentera avhoppet som teaterchef.

Maria Unga
maria.unga@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet: