Studieort och ämne styr studenternas val

Jobb och lön efter utbildning är inte viktigt när studenter väljer att läsa på högskola. Däremot betyder ämne och ort, mycket mer för studenterna.

För Anne Utsi Kuhmunen är möjligheten till arbete efter studierna viktigast, när hon nu utbildar sig till lärare i Umeå.

- Man måste kanske tänka på var det är man vill bo och leva i framtiden, säger Anne Utsi Kuhmunen, som har en annan tanke vid val av yrke än dom flesta andra som deltagit i Studentums undersökning.

Studieort och ämne lockar mest
Det är studieorten och ämnet i sig som lockar unga studenter till en högskola eller universitet. Bara var fjärde student söker till en utbildning som ger jobb och högre lön.

Det är Studentum, en internetportal för den som söker eftergymnasiala studier som har genomfört omkring 3000 intervjuver.

Enligt undersökningen väljer 64% att studera utanför hemorten.

Det är ämnet som styr deras studieort. 38 % väljer att studera på hemorten

”Läraryrket ger möjlighet att delta i renskötseln”
Anne Utsi Kuhmunen läser till lärare vid Umeå Universitet. Det är lättare att få jobb som lärare och det är inte så långt från hennes hemort, Stenudden, utanför Arjeplog i Luokta Mavas sameby.

- Som lärare har man möjligheten att vara ledig under sommaren, och chans att vara med på kalvmärkning. Under jullovet är det ofta skiljning och påsklovet vårflyttning, säger blivande läraren Anne Utsi Kuhmunen.

Ann-Kristin Simma

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet: