Samer diskrimineras fortfarande

Det finns fortfarande stora fördomar mot samer. Det slår diskrimineringsombudsmannen, DO, fast i en ny rapport.

Myndigheten har kartlagt hur samer bemöts i samhället i allmänhet och i tre kommuner i norra Sverige i synnerhet.

I rapporten listas flera exempel på diskriminering och nedvärderande åsikter i vardagslivet. Trots detta är anmälningsbenägenheten låg.

- Vad vi kan konstatera är att samerna inte kommer åt sina rättigheter som urfolk och nationell minoritet, säger DO Katri Linna.

DO ser ett problem med att staten i stället för att ta ett helhetsgrepp på samers situationen kopplat samefrågor till jordbruksdepartementet och rennäringen.

Rapporten innehåller en lång rad rekommendationer på saker hon anser att regeringen borde ta tag i, bland annat på språkområdet.

DO föreslår även att regeringen ratificerar ILO-konvention.

- Jag tror inte att man kan skjuta frågan framför sig i all oändlighet eftersom den även skapar andra problem och konflikter i det lokala samhället. Någon gång måste regeringen ta tag i frågan och bestämma sig för att det faktiskt kanske måste kosta pengar att lösa frågan om samers rättigheter kontra majoritetsbefolkningen, säger DO, Katri Linna till Ekot.

Här hittar du DO:s rapport: http://www.do.se/t/Page____1962.aspx

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet: