Sorsele

Sameby välkomnar nationalpark

I Sorsele kommun protesterar många mot planerna på en nationalpark i vindelfjällen. Men samebyarna i området är positiva. Oleg Omma från Ubmeje sameby tror att en nationalpark kan skydda deras betesmarker.

Ubmeje sameby är positiv till en nationalpark på deras betesmarker, enligt ordförande Oleg Omma. Han säger det är viktigt med en förstudie för att veta hur stor påverkan det eventuellt har för rennäringen i området.

– Vi har då sagt från samebyns sida att vi säger ja till en förstudie, det är ju först där man kan få reda på hur en eventuell nationalpark kan se ut, säger Oleg Omma.

Kontakt med andra samebyar
Och samebyn har redan haft kontakt med andra samebyar som har sina betesmarker inom en nationalpark för att höra vilka erfarenheter dom har.

– Vi har varit i kontakt med en hel räcka samebyar på svensk sida, allt från de som är inom de äldsta parkerna till de som är inom de nya, säger Oleg Omma.

Förutom Ubmeje sameby så har också Gran och Ran betesmarker i området där nationalparken planeras. Ubmeje sameby har åretrunt marker i området.

Motstånd
Lokalt finns det ett starkt motstånd till en nationalpark i området, många tror att turismen kommer bli lidande. Men Oleg Omma tror att en nationalpark kan skydda renarnas betesmarker, och hoppas att en nationalpark skulle stoppa all gruvverksamhet för all framtid.

– Det pågår ju nu enorma mineralprospekteringar i både Sverige och Norge och framförallt i Sverige är det ju rena Klondyke, där ser ju jag kanske att nationalparken kan se till att stoppa sånt för all framtid förhoppningsvis, säger han.

Håkon Isak Vars
sameradion@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista