Samiska kvarlevor

Sametinget har som vi tidigare rapporterat, krävt att 13 kranier från Sápmi, som finns på Historiska Museet återlämnas. Museet har frågat ett antal forskningsinstitutioner om hur dessa ser på det vetenskapliga värdet av kvarlevorna. Nu har svaren kommit.

Svaren visar att dom flesta bedömer att de 12 Rounala kranierna har ett stort vetenskapligt värde, eftersom dom är från 1300-talet, medan andra menar att dom inte har det eftersom informationen om insamlingen av dom är för knapphändig.

- I dagsläget finns ingen enhetlig bild när det gäller det vetenskapliga värdet, säger Lars Amreus. Överintendent och museichef på Historiska Museet och tillägger att man för kontinuerliga samtal med sametinget och Ajtte.

- När det gäller ursprungsbefolkningar så är det mera regel idag tror jag än undantag att man från museer framförallt i västvärlden att man lämnar tillbaks mänskliga kvarlevor. Det finns en dialog som vi måste föra utifrån det faktum att samerna är en ursprungsbefolkning och har ett särskilt rätt till sitt kulturarv. Men det finns också vetenskapliga värden och vetenskapliga aspekter på det här, som kan vara intressanta även för den samiska befolkningen. Att man ska kunna få fram ny kunskap om det tidigare Norrland och en tidig samisk befolkning. Det är väldigt viktigt att de beslut man tar är genomarbetade att man inte ska gå miste om en potentiell nu kunskap, säger Lars Amreus.

Oklart vad som händer med kvarlevorna
Så det är ännu oklart vad som kommer att hända med dessa kvarlevor. Men samerna har redan fått visst inflytande över samlingarna.

- Vi har redan infört en sorts medbestämmande kan man säga, ett medinflytande över hur vi hanterar samlingarna ifrån samisk sida, och det tycker jag känns rätt och naturligt i det här läget, säger Lars Amreus.

Anna-Maria Ahlén
anna-maria.ahlen@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista