Dikanäs

Sydsamiska vägskyltar uppsatta

Sedan många år har åtskilliga orter i Norrbottens inland haft samiska skyltar. Men enbart i Kiruna, Gällivare, Jokkmokk och Arjeplog. Men sedan några månader har också några orter i Västerbotten samiska skyltar.

Vid infarterna till Dikanäs skyltas det numera också med ”Gäjka”, det sydsamiska namnet för Dikanäs. Mats Lindström på Vägverket förklarar bakgrunden till detta:

- I fornminneslagen finns ett kapitel som heter ”God ortnamnssed”. Där står det att man ska i områden där minoritetsspråken finns, där ska skyltar sättas upp även på minoritetsspråken. Lagen har visserligen funnits ganska länge men det tog tid innan de kom till vår kännedom. Sedan ska vi följa Lantmäteriverkets kartverk och de här ortnamnen ska finnas i kartverket och de ska överensstämma med det vi märker ut och det har inte funnits tidigare för Västerbotten. Det kom för några år sedan i de kartor vi har tillgång till och då har vi börjat titta på det, säger Mats Lindström.

Inga särskilda pengar
Enligt Mats Lindström kostar ett skyltbyte mellan 5 000 och 10 000 kr och varje större ort har ju minst 2 infarter som behöver skyltas upp. Vägverket har inga särskilda pengar för detta och därför räknar med att enbart kunna skylta upp några orter per år. Målet är dock att alla större orter i Lappland med samiska namn ska ha samiska skyltar inom 10 år.


När det gäller skyltarna Dikanäs kom dom upp efter ett initiativ av Lars-Anders Esenfjäll i Dikanäs. I vintras tog han kontakt med Vägverket och krävde samiska skyltar. Så nu är han mycket glad.

- Jag är stolt över det samiska och det ska framgå på skyltarna. Jag är jätteglad att de är uppsatta.

Andra infarter
Även vid infarterna till Tärnaby finns skyltar med samiska namn och senare i sommar kommer Åsele och Fredrika att få samiska skyltar.

Ola Pittsa
sameradion@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista