Kiruna

Krav på hearing om kvarlevor

Poeten och kulturdebattören Rose-Marie Huuva är oroad över att sametingets politiker inte gör tillräckligt för att ta över ansvaret för de samiska kvarlevor som finns bland annat på Historiska museet i Stockholm.

Rose-Marie Huuva har i ett brev till Sametinget uppmanat styrelsen att följa plenums beslut och återkräva kvarlevorna direkt av regeringen.

- Jag tycker att våra politiker har börjat i fel ände. De har börjat diskutera med museerna och forskningsinstitutionernas företrädare, istället för att gå direkt till regeringen och göra en formell begäran om återlämnande av våra kvarlevor, säger Rose-Marie Huuva.

Hearing om kvarlevor
Rose-Marie Huuva menar att samiska samhället ska själv besluta om kvarlevorna - om de ska begravas eller förvaltas för framtida forskning av ett samiskt museum. I brevet till Sametinget menar hon att vägen till detta är en hearing med enbart samisk expertis för att avgöra kvarlevornas öde.

- Vi har ju bland samerna arkeologer, forskare och religionshistoriker. Vi behöver inte blanda in utomstående. Det är vi själva som måste bestämma hur vi vill ha det, säger Rose-Marie Huuva

Dom samiska politikerna måste agera nu för att återfå kvarlevorna, menar hon, eftersom tiden är knapp.

- Nu har vi en regering, som efter hur jag har tolkat kulturministern är beredd på verka för ett återlämnande. Och vi har ju val om två år. Jag anser att tiden är knapp, säger Rose-Marie Huuva.

Anna-Maria Ahlén
anna-maria.ahlen@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista