Jämtland

Kalvresultatet bättre än väntat

Den gångna vintern har inneburit vinterbetesproblem i stora delar av renskötselområdet och många renägare har haft farhågor om dåligt med kalv denna sommar. 

                       

Trots vinterproblemen har det gått bra för Mahkke Sparrock
som är ordförande för Jiingievaerie sameby i norra Jämtland                                                            

– För min del ser det bra ut, bättre än förra året, säger Mahkke Sparrock ordförande för Jiingievaerie sameby.

Gett bra resultat
Enligt Jiingievaeries ordförande beror det bra kalvresultatet på vinterbetesområdet i Hornslandet som ligger utanför Hudiksvall. Genom ett särskilt tillstånd från skogsbolaget SCA har Mahkke Sparrocks vintergrupp fått använda marken i två vintrar. De andra tre vintergrupperna har varit utspridda i gränstrakterna mellan Jämtlands och Västernorrlands län med dåligt naturbete i kombination med utfodring.

– I år ser man att vinterbetet i Hornslandet har gett bra resultat för våran del, säger Mahkke Sparrock.

De andra tre vintergrupperna som haft sin renar utspridda i gränsen mellan Jämtlands och västernorrlands län har enligt Mahkke Sparrock betydligt mindre kalv än deras vintergrupp som fått beta på Hornslandet.

Färre kalv
Kalvmärkningen fortskrider fortfarande i vissa delar av svenska Sápmi medan andra har blivit klara.

De flesta samebyarna visar på en tendens att kalvarna har varit lite färre än förra året. Många av renskötarna tror att det beror på vintern och den långa våren.

Ola Pittsa   
sameradion@sr.se   

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista